Een VPN-verbinding (wat staat voor Virtual Private Network), geeft een gebruiker beveiligde (versleutelde) en anonieme (omgeleide) toegang tot een netwerk en maakt daarmee de internetverbinding veiliger. Net zoals een firewall de gegevens op je computer beschermt, beschermt een VPN je gegevens online.
Een VPN-verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niks in het gebruik van de computer of smartphone. Al je internetverkeer wordt versleuteld waardoor andere partijen (zoals hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever) niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet. Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor je locatie wordt verborgen. Een VPN-verbinding kan om verschillende redenen worden gebruikt. Het gebruik van een VPN wordt op publieke wifi-netwerken bijvoorbeeld sterk aangeraden. Ook stelt een VPN je in staat om anoniem te downloaden.
Hoe werkt het internet?
Om een VPN te begrijpen is het eerst belangrijk om basaal te begrijpen hoe het internet werkt. Als je een website wil bezoeken dan doe je een aanvraag via je computer aan je router. Je router geeft deze aanvraag door aan je internetprovider. De internetprovider geeft deze aanvraag door aan de website die zich bevindt op een server ergens op de wereld. Deze server stuurt vervolgens een reactie op je aanvraag terug via dezelfde weg als waar de aanvraag vandaan komt. Deze aanvraag kan zijn het verzoek om een website te bezoeken door een webadres in te voeren, of bijvoorbeeld een muisklik om naar een nieuwe pagina te navigeren.
Alles wat je online doet is dus in principe een reeks van verzoekjes en antwoorden. Zie het als het versturen en ontvangen van een brief. Je schrijft iets op en doet het in de brievenbus. Vervolgens zorgt bol.com dat je brief wordt bezorgd. De reactie wordt via bol.com weer terug bij jou bezorgd. Zo werkt het als het ware op internet ook.
Een VPN is een extra laag beveiliging en privacy die als een soort van veilige en anonieme tunnel werkt zodat niemand jouw correspondentie kan onderscheppen.
Hoe werkt een VPN?
Een VPN werkt als een veilige en anonieme tunnel waar alle communicatie met het internet doorheen loopt. VPN-software op je computer of smartphone pakt elk verzoek wat je doet in en zet er een slot op. Dit slot is zo goed als niet te kraken. Vervolgens wordt je verzoek via je router en internetprovider verstuurd naar een VPN-server. Deze server pakt je verzoek uit en stuurt je verzoek door naar de website die je bezoekt. De reactie van de website wordt naar de VPN-server gestuurd waar de data weer wordt ingepakt. Deze versleutelde reactie wordt bezorgd aan jouw computer of device, waar de VPN-software de reactie weer uitpakt en toont. Dit is in de basis hoe een VPN werkt.

De versleuteling is natuurlijk niet een echt wachtwoord met een slot. Jouw verzoek wordt middels een complexe encryptiemethode omgevormd tot een soort onleesbare reeks van letters en cijfers. Omdat in dit verzoek ook verwerkt zit waar het verzoek vandaan komt en waar het naartoe gaat, wordt ook die data onleesbaar gemaakt.
Hierdoor kan niemand die tussen jou en de VPN-server zit zien waar het verzoek vandaan komt, wie het verzoek heeft gedaan en waar het naartoe gaat. Het enige wat ze kunnen zien zijn de gegevens van de VPN-server. Zelfs het getoonde IP-adres en de locatie waar het verzoek vandaan komt wordt veranderd naar het IP-adres en de locatie van de VPN server.
Het fijne hieraan is, is dat alles wat je op je computer doet waar het internet bij wordt gebruikt, versleuteld kan worden. Denk aan e-mail, het bezoeken van websites, videogames of zelfs het streamen van online video’s.
Deze encryptie zorgt er ook voor dat je volledig anoniem bent op het internet. Het enige wat anderen kunnen achterhalen zijn de gegevens van de VPN-server, waarbij niets nog te herleiden valt tot jou als gebruiker.
Voor meer informatie kun je mailen naar:
Gregory@gtservices.be
|